Menu
Significant-54_Desktop_2000x655
Cases

Expertondersteuning MVI-pilots voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Hoe maak je algemene duurzaamheidsdoelen zoals CO2 reductie en circulariteit concreet en meetbaar in inkoopprojecten? Significant Synergy hielp de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiermee op weg.

Overheden konden in 2018 via de RVO een aanvraag doen voor expertondersteuning van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) adviseurs op het gebied van klimaatneutraal en circulair inkopen. In totaal zijn er 55 gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s door diverse experts begeleid in hun inkoopprojecten. Het gehele traject is gefinancierd met klimaatgeld.

Vanuit onze rijksbrede manteloveeenkomst leverden we een bijdrage aan het organiseren en begeleiden van een aantal van die MVI-pilots. Hiervoor schakelden we onze experts op het gebied van innovatief inkopen, duurzame mobiliteit en duurzaam inkopen in. De projecten varieerden van de aanleg van wegen en de vergroening van wagenparken tot de inkoop van afvalverwerking. Boeiende materie dus.

Onze ondersteuning gaf meer inzicht in de betrokkenheid en het draagvlak. Ook bracht het de decentrale overheden praktisch toepasbare tools, reproduceerbare best practices en diverse inhoudelijke adviezen.

Meer weten? Alle verzamelde inzichten zijn per inkoopcategorie gebundeld en te raadplegen via de website van RVO (Best practices klimaatgericht en circulair inkopen) en PIANOo (Publicaties klimaatenveloppe).

Bekijk ook eens de videoregistratie van de afsluitende expertbijeenkomst en de handige samenvatting van de best practices en tips.